Om mig

Joanna Nicklasson-Mlynarska har varit engagerad i Svenskt – Polskt samarbete i över 30 år. Hon är en ”brobyggare” inom politik, kultur, näringsliv och vetenskap, och har för detta tilldelats Republiken Polens Förtjänstmedalj av President Lech Wałęsa.

Joanna har en lång erfarenhet av undervisning om Polen och det polska språket. Detta såväl på universitetsnivå som inom Folkuniversitetet och som privatlärare för svenska affärsmän. Vid sidan av undervisningen har Joanna ägnat en stor del av sin tid åt att förmedla sina kunskaper i bokform, vilket resulterat i undervisningsmaterial som används i hela Skandinavien. Hennes första bok, Polska 1, som publicerades 1978, har genom åren hunnit komma ut i åtta reviderade upplagor. En engelskspråkig lärobok, Polish Direct, är vida spridd över världen.

Joannas tvåspråkiga antologier har under officiella sammanhang tilldelats såväl HMK Carl XVI Gustaf och Polens President Aleksander Kwaśniewski. Antologierna utgavs i samband med firandet av Polenåret i Sverige samt Sverigeåret i Polen, och är tack vare sitt tidlösa innehåll en omtyckt gåva i alla Svensk- Polska kontakter.

Joanna Nicklasson-Mlynarska är sedan 2002 ordförande i Vänortsföreningen Lund – Zabrze. För sina insatser med att främja samarbetet mellan städerna, har hon officiellt utnämnts till staden Zabrzes Ambassadör i Sverige.

I samarbete med Internationella Miljöinstitutet vid Lunds Universitet har Joanna arrangerat flera konferenser och seminarier inom miljöområdet, samt medverkat som konsult i framgångsrika miljöprojekt i Polen.

Tillsammans med sin man, Mikael Backman, driver hon även sedan 2005 Galleri Abbekås.

Se även tidningsartiklar och länkar på sidan till höger.